De omgeving

De boerderij is gelegen in natuurgebied 'De Rottige Meente', welke grenst aan het Nationaal park 'De Weerribben-Wieden'. Vanaf de boerderij kunt u volop wandelen, fietsen en vissen. Tevens kunt u kanotochten maken door het waterrijke landschap. In de winter is het een prachtig schaatsgebied. Daarnaast is het een goed vogelkijkgebied en zijn er verschillende bezienswaardigheden.

Wandelen
De Rottige Meente is bij uitstek geschikt om heerlijk te wandelen, zowel voor een korte als een lange wandeling. Dwalen langs de Scheene, de rietvelden, de petgaten, en de weilanden of door een moerasbos, soms over vlonders. Tijdens de wandeling kunt u verschillende bijzondere planten en dieren tegenkomen, zoals de vleesetende plant zonnedauw. Maar ook de reeën laten zich soms zien...
Het voetpad langs de boerderij is tevens onderdeel 'het Zuiderzeepad', een lange-afstand-wandeling rond het IJsselmeer van Enkhuizen naar Stavoren, met een lengte van 400 kilometer.

Fietsen
Je kunt vanaf de recreatieboerderij verschillende fietstochten maken. Zo kun je naar de Weerrribben fietsen of, iets verder weg, naar bijvoorbeeld Giethoorn. Dwars door de mooie natuurgebieden lopen goed begaanbare fietspaden. De fietstocht naar het Tjeukemeer is ook zeker de moeite waard. De route gaat door het Brandemeer, met een handbediend pontje ga je over de Tjonger. Zo kan je naar het Tjeukemeer en naar Lemmer fietsen. Het voetpad is ook aangesloten op het fietsknooppuntennetwerk, waardoor je zelf makkelijk een route kan samenstellen.

Vissen
In 'De Rottige Meente' vindt u uitgestrekte wateren, uitermate geschikt om in te vissen. Ook de 'Scheene' leent zich voor visactiviteiten (zie ook: www.visseninfriesland.nl). U kunt o.a. op snoek, baars, brasem en voorn vissen. Er is uiteraard wel een vergunning nodig, deze is verkrijgbaar in het dorp.

Kanoën
Op de boerderij is een 2-persoonskano aanwezig waar u als gast van de vakantiewoning gratis gebruik van kunt maken. Vlak bij de recreatieboerderij is een eenvoudige opstapplaats voor de kano. Via een smal slootje kom je op een petgat dat uitkomt op de Scheene. Vanaf hier kunt een mooie route maken door het gebied. De Scheene is een riviertje dat dwars door de Rottige Meente loopt en waar op verschillende plaatsen nog oude vervenershuisjes staan.

Schaatsen
Voor de schaatsliefhebber is het gebied een waar eldorado. Opvallend snel ligt er een stevige laag ijs. Het is heerlijk om op de petgaten en de Scheene te schaatsen en om te genieten van het prachtige winterse landschap. Als we een echte strenge winter hebben en we weer lange tochten kunnen maken, is de recreatieboerderij een prachtige uitvalsbasis voor de mooiste schaatstochten!

Vogels kijken
De Rottige Meente is een zeer vogelrijk gebied en er is volop gelegenheid om de vogels te kijken. In het Brandemeer en langs de Lindedijk is een vogelkijkhut aanwezig. Vlak bij onze boerderij staat een ooievaarsnest met jaarlijks jonge ooievaars.

Bezienswaardigheden
In de omgeving zijn veel bezienswaardigheden. Op 8 km is het monument 'De Driewegsluis' te vinden, met daarnaast het gelijknamige restaurant De Driewegsluis. De watermolen De Rietvink met theetuin ligt op 2 km bij ons vandaan en is bijzonder de moeite waard. Molenaar Lia laat je de gerestaureerde molen graag zien en als er wat wind is draait de molen ook. Langs de Lemsterweg is de gerestaureerde Grachtsluis te bewonderen.